Resepi Biskut Mama Carey

shares

Resepi Biskut Mama Carey - Siapa suka biskut mama carries? Tak raya pun buat biskut sebab teringin nak makan biskut mama carries. Macam dah lama sangat dah tak makan biskut ni. Eh Mama carey ke mama carries? Yang penting biskut ni boleh menyebabkan caries gigi



Masa:

Penyediaan: 20 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 40 minit

Jumlah Hidangan : 48

Bahan-Bahan:
  • 200 gm mentega, premium Anchor butter
  • 100 gm gula kastor
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen Vanilla
  • 260 gm tepung red rose atau tepung gandum*
  • 50 gm tepung jagung*
  • 50 gm susu tepung*

Bahan untuk aising:
  • 1 biji telur putih
  • 90g gula icing
  • 1 sudu besar tepung jagung

Cara Penyediaan:
  • Pukul mentega (suhu bilik) bersama gula sehingga putih berkrim, kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar lagi sehingga sebati.
  • Ayak bahan bertanda *. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega tadi sehingga menjadi doh yang lembut.
  • Rehatkan doh seketika didalam peti ais, anggaran 10-15 minit.
  • Keluarkan doh dan terap dengan acuan kegemaran.
  • Susun dalam dulang pembakar yang telah di gris atau dilapik dengan baking paper. Bakar kuih selama 10-15 minit, atau separuh masak pada suhu 160 celcius. Sejukkan.
  • Paipkan atas biskut dengan aising dan corakkan/lorek atas biskut menggunakan chocolate emulco. Bakar kembali selama 7-8 minit.

Cara-cara untuk aising:
  • Pukul telur putih hingga kembang, kemudian masukkan gula icing dan tepung jagung. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag.

Related Posts