Resepi Kuih Bahulu

Resepi Kuih Bahulu – Resipi Kuih Bahulu, kuih tradisional yang terkenal di kalangan masyarakat melayu.



Masa:

Penyediaan: 30 Minit | Memasak: 5 Minit | Keseluruhan: 35 minit

Jumlah Hidangan : 0

Bahan-Bahan:
  • 3 Kuning telur
  • 4 putih telur
  • 100gm gula
  • 1/2 suduh teh esen vanila.
  • 100gm tepung gandum
  • 1 sudu tepung ubi
  • 1/4 teaspoon baking powder

Cara Penyediaan:
  1. Ayak tepung gandum dan tepung ubi bersama baking powder.
  2. Pukul telur dan gula hingga kembang dan tambah esen vanila.
  3. Campurkan tepung yang diayak dengan adunan telur. Kacau rata
  4. Panaskan oven kepada 250 darjah
  5. Sapu acuan dengan minyak (untuk mencegah bahulu dari melekat) dan sudukan adunan ke dalam acuan.
  6. Bakar selama kira-kira lima minit.

Resepi Biskut Chocolate Chip

Resepi Biskut Chocolate Chip – Untuk mendapatkan biskut yang tebal seperti "Famous Amos" sudukan ke atas dulang rapat-rapat, dan sejukkan di dalam peti sejuk selama minimum satu jam. Ingat, sudukan doh dulu kemudian baru masukkan ke dalam peti sejuk, sebab kalau dah sejuk dan keras susah pula nanti nak sudukan.



Ada yang komen cookies ni manis. Komen Che Nom ada 2 perkara:
  • Bila resipi menyatakan penggunaan semi-sweet chocolate, sila lah guna semi-sweet chocolate.
  • Anda boleh kurangkan gula dia dalam resipi ini kepada '3/4 cawan gula kastor' dan '3/4 cawan gula perang', tetapi rasanya sudah tidak akan sama seperti rasa asal lagi.

Kalau nak menyediakan biskut coklat chip untuk hari raya, elok disediakan dalam saiz kecil, kaupkan doh menggunakan sudu kecil sudah memadai.

Masa:

Penyediaan: 15 minit | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: 30 minit

Jumlah Hidangan : 80-90 biji

Bahan-Bahan:
  • 1 cawan mentega
  • 1 cawan gula castor
  • 1 cawan brown sugar
  • 2 biji telur
  • 2 sudu teh esen vanila
  • 3 cawan tepung (plain flour)
  • 1 1/4 sudu teh baking soda
  • 1/2 sudu teh garam (jika guna unsalted butter)
  • 2 cawan semi sweet chocolate chips
  • 1 cawan badam cincang, bakar seketika

Cara Penyediaan:
  1. Panaskan oven ke suhu 170C.
  2. Pukul mentega, gula kastor dan gula perang sehingga sedikit kembang dan sebati. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanila.
  3. Masukkan tepung, baking soda dan garam (3 bahan tersebut diayak bersama terlebih dahulu), diikuti badam cincang dan chocolate chips. Kacau sebati.
  4. Gunakan ais krim scoop (ataupun sudu), kaupkan dan susun di atas baking tray yang dilapik dengan kertas parchment (baking paper) dalam jarak yg sesuai kerana biskut akan mengembang semasa dibakar.
  5. Bakar selama 10-15 minit atau sehingga biskut menjadi keperangan.

Tips:
Untuk mendapatkan biskut yang tebal dan rangup, masukkan ke dalam peti sejuk selama lebih kurang 1 jam sebelum dibakar.

Resepi Biskut Bijan

Resepi Biskut Bijan - Yummyy yummmyy ...memang sedap biskut nie.... Resepi nie memang mori dah target nak buat.  So semalam... selepas settlekan semua kerja... tak jemu makan biskut nie.  Satu persatu dok masuk mulut...mengunyah.  Senang pulak tu cara-caranya...tak banyak bahan...simple and easy. 



Masa:

Penyediaan: 20 Minit | Memasak: 20 Minit | Keseluruhan: 40 minit

Jumlah Hidangan : 10

Bahan-Bahan:
  • 350gm tepung gandum
  • 300gm gula halus
  • 250gm mentega
  • 100gm bijan
  • 2 biii kuning telur
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Pewarna kuning secukupnya

Cara Penyediaan:
  1. Pukul mentega bersama gula halus sehingga kembang.
  2. Masuk kuning telur don kacau lagi.
  3. Satukan tepung gandum dan serbuk penaik dalam adunan telur. Kacau hingga sebati,
  4. Setelah itu, masuk esen vanila dan pewarna kuning. Uli doh sehingga lembut.
  5. Canai don terap doh mengikut bentuk kesukaan anda.
  6. Sapu biskut dengan kuning telur dan tabur bijan di atasnya.

Resepi Biskut Semperit

Resepi Biskut Semperit - Kuih semperit memang diminati dari dulu hingga sekarang dan ianya 'lebih sedap' jika di buat sendiri di rumah. Oleh itu kami ingin kongsikan resepi membuat kuih tradisional Semperit dengan mudah dan sedap ini. 



Masa:

Penyediaan: 25 Minit | Memasak: 30 Minit | Keseluruhan: 55 minit

Jumlah Hidangan : 8

Bahan-Bahan:
  • 260g tepung gandum
  • 350g butter
  • 200g gula aising
  • 2 biji telur
  • 200g tepung kastard
  • 100g tepung jagung
  • 1 sudu teh esen vanila
  • ceri merah dan ceri hijau untuk hiasa

Cara Penyediaan:
  1. Pukul mentega dan gula aising hingga berwarna putih, kemudian masukkan telur dan esen vanila. Pukul sehingga kembang.
  2. Masukkan tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagung. Kacau dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
  3. Masukan adunan ke dalam acuan semperit dan tekan di atas dulang pembakar yang sudah di gris.
  4. Hias ceri di atasnya.
  5. Akhir sekali bakar dalam ketuhar dengan suhu 180°C selama 10-15 minit atau sehingga masak.

Resepi Biskut Bangkit

Resepi Biskut Bangkit - Owhh!! Masih demam kuih raya ni, buat kuih...belek-belek resepi dan cuba buat. Sediakan bahan-bahan dan curi masa lepas sahur kononnya nak buat biskut bangkit asli lagi original ni. Tetapi nasib baik saya teringat, rumah kecil saya ni mana ada oven!! Haha...



Jadi, niat nak buat bangkit asli tinggalan zaman berzaman dari tok nenek kita dahulu hanya tinggal anganan kosong.  

Tapi, pujuk diri jangan panik. Kita belajar betul-betul tang resepinya kemudian barulah buat sendiri dengan penuh yakinnya...hihi

Masa:

Penyediaan: 1 Jam | Memasak: 25 Minit | Keseluruhan: minutes

Jumlah Hidangan : 20

Bahan-Bahan:
  • 330gm tepung ubi
  • daun pandan
  • 30gm shortening
  • 130gm gula icing
  • 1 biji kuning telur gred A
  • 130ml santan pekat
  • secubit garam

Cara Penyediaan:
  1. Dalam kuali goreng tepung ubi dgn daun pandan dgn api kecil sehingga tepung ringan(sedikit kekuning2an)
  2. Kemudian ayakkan tepung dan dibiarkan sejuk.
  3. Pukul gula icing dan kuning telur sehingga ringan dan berkrim dan gula benar sebati
  4. Masukkan 100 ml santan dahulu dan puku rata lagi
  5. Masukkan tepung ubi tadi kedalam mangkuk adnan tadi,tambahkan sedikit garam dan perlahan2 menguli sehingga doh tak melekat pada tangan
  6. Tambahkan santan sedikit demi sedikit bila perlu
  7. Tutup doh dgn kain lembab,dan rehatkan selama 30 mnt
  8. Terapkan doh menggunakan acuan yg sesuai dan boleh lah dibakar pada suhu 170'c lebih kurang 20-25 minit atau sampai masak mengikut oven masing-msing

Resepi Biskut Kacang

Resepi Biskut Kacang – Resepi Kuih Kacang, Resepi Kuih Raya yang menjadi tradisi dan kegemaran ramai di Hari Raya. Mudah disediakan dan hanya menggunakan beberapa bahan asas sahaja. Selamat Mencuba!



Masa:

Penyediaan: 20 | Memasak: 20 | Keseluruhan: 40 minutes

Jumlah Hidangan : 24

Bahan-Bahan:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan serbuk kacang tanah, digoreng tanpa minyak dan kisar halus
  • 1 cawan gula halus
  • minyak jagung daisy atau minyak mazola, secukupnya
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 biji kuning telur, untuk hiasan

Cara Penyediaan:
  1. Gaulkan tepung gandum, serbuk kacang tanah,gula halus dan garam hingga sebati. Kemudian masukkan minyak sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang lembut dan boleh dibentuk.
  2. Canai adunan setebal 1 cm dan terapkan dengan acuan bulat.
  3. Susun dalam dulang yang digris dgn mentega atau dilapik dengan baking paper. Sapukan dengan kuning telur di permukaan biskut dan bakar pada suhu 170 darjah Celcius selama 20 minit atau sehingga kekuningan.

Tips:
Untuk mendapat serbuk kacang tanah yang halus, goreng tanpa minyak sehingga kacang menjadi rangup dan buang kulit sebelum dikisar halus. Boleh juga hiaskan bahagian atas biskut dengan kacang.

Resepi Almond London

Resepi Almond London – Resepi Almond London ini adalah resepi kuih raya yang pasti ada di kebanyakan rumah pada setiap sambutan hari raya. Setiap tahun saya pasti akan menghasilkan Almond London dari resepi ini, hasilnya sangat sedap dan di inspirasikan dari blogger masakan terkenal Che Mat Gebu,



Masa:

Penyediaan: 30 minit | Memasak: 25 minit | Keseluruhan: 55 minit

Jumlah Hidangan : 48

Bahan-Bahan:
  • 250 gram mentega, saya gunakan jenama Anchor
  • 450 gram tepung gandum
  • 2 sudu teh emplex
  • 1 1/4 cawan gula icing
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 150 gram badam, dibakar seketika dalam oven
Bahan untuk disalut
  • 450 gram coklat masakan, saya guna jenama Bagus
  • 1/2 sudu besar lemak sayur
  • Badam cincang, dibakar dlm oven /disangai seketika
  • Paper cup bersaiz kecil

Cara Penyediaan:
  1. Ayak tepung gandum bersama emplex.
  2. Pukul mentega (dikeluarkan pada suhu bilik) bersama gula icing sehingga sebati, kemudian masukkan telur kuning dan esen vanilla dan pukul lagi sehingga kembang.
  3. Masukkan sedikit demi sedikit tepung dan emplex yang diayak tadi, kacau sebati.
  4. Ambil sedikit doh, dan salutkan nipis pada sebiji badam. Ulang sehingga habis adunan.
  5. Bakar pada suhu 170 Celcius selama 20-25 minit.
  6. Keluarkan dan sejukkan di atas redai.
  7. Untuk bahan salut, gunakan kaedah double boil, panaskan coklat sehingga cair dan masukkan lemak sayur. Kacau sebati.
  8. Ambil biskut yg sudah disejukkan tadi dan celup ke dalam coklat kemudian masukkan ke dalam paper cup. Sudukan sedikit coklat kedalam paper cup supaya memenuhi ruang kosong yang ada.
  9. Tabur/hiaskan dengan badam cincang dan susun rapat supaya paper cup menjadi bentuk bujur apabila sejuk.

Resepi Tart Nenas Gulung

Resepi Tart Nenas Gulung – Resepi Tart Nenas Gulung, adalah antara Kuih Raya yang paling popular dan disukai ramai. Tart ini sangat sedap, gebu dan cair di mulut. Pasti berbaloi mencuba.



Masa:

Penyediaan: 30 | Memasak: 60 | Keseluruhan: 90 minutes

Jumlah Hidangan : 36

Bahan-Bahan:

Bahan untuk jem:
  • 2 biji nenas, parut dan toskan air
  • 600 gram gula
  • 1 batang kayu manis
  • 2-3 titik pewarna kuning

Bahan untuk hiasan:
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu air
  • Setitik pewarna kuning

Bahan-bahan untuk tart:
  • 125 gram butter, premium Anchor butter
  • 1 sudu besar gula kastor
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 3/4 cawan tepung gandum*
  • 1/4 cawan tepung jagung*
  • 1 sudu besar tepung kastard*
  • 1/2 sudu kecil garam halus, (jika guna unsalted butter)

Cara Penyediaan:
  • Cara-cara untuk jem nenas:
  • Masak nenas yang telah diparut bersama gula.
  • Apabila hampir kering, masukkan pewarna kuning dan kayu manis. Masak dengan api perlahan sehingga agak kering.

Cara-cara untuk bahan hiasan:
  • Kacau sebati kuning telur, air dan pewarna kuning. Sapu di atas tart gulung.

Cara-cara untuk tart:
  • Pukul mentega ( dikeluarkan pada suhu bilik) bersama gula sehingga putih dan berkrim.
  • Masukkan kuning telur, minyak sapi dan garam. Kacau sehingga sebati.
  • Ayak ketiga-tiga jenis tepung (bertanda *). Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan sehingga menjadih doh yang lembut. Rehatkan seketika.
  • Masukkan doh ke dalam acuan tart, tekan dan gulung bersama inti nenas yang digentel kecil membujur. Susun di atas loyang yand dilapik dengan baking paper atau digriskan dengan butter.
  • Sapukan atas tart gulung dengan bahan hiasan. Panaskan oven pada suhu 175 darjah celcius, masukkan kuih dan bakar selama 20-25 minit.
Tips:
Jika doh masih agak keras, uli doh bersama soft butter sedikit demi sedikit sehingga doh menjadi senang untuk diterap.

Resepi Biskut Nestum Rangup

Resepi Biskut Nestum Rangup – Sungguh sedap dan sangat rangup. Pasti menjadi biskut kegemaran di hari raya.



Masa:

Penyediaan: 15 | Memasak: 20 | Keseluruhan: 35 minutes

Jumlah Hidangan : 36

Bahan-Bahan:
  • 125 gram butter, premium Anchor butter
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 biji telur
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 sudu teh serbuk penaik
  • 1 cawan Nestum original, kisar halus
  • 1 cawan Nestum original, tak perlu kisar

Bahan untuk hiasan:
  • Ceri merah atau hijau, hiris kecil
  • Sedikit Nestum original, tabur atas pinggan untuk salutan doh

Cara Penyediaan:
  1. Untuk bahan kering, ayak tepung gandum dan serbuk penaik. Satukan dengan serbuk Nestum kisar dan juga Nestum yang kasar.
  2. Dalam mangkuk berasingan, pukul butter (yang sudah dikeluarkan pada suhu bilik) bersama gula kastor sehingga putih dan berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla, pukul sehingga kembang.
  3. Masukkan bahan kering tadi. Kacau sehingga betul-betul sebati menjadi doh yang lembut.
  4. Rehatkan doh seketika. Uli menjadi bentuk bulat sebesar guli (kecil sedikit jika anda suka biskut yang kecil). Gulingkan doh di atas Nestum dan susun di atas dulang yang telah digris dengan butter. Tekan dengan garfu dan hiaskan dengan ceri.
  5. Bakar pada suhu 175, selama 15-20 minit.

Tips:
Pastikan anda rehatkan doh seketika, boleh juga rehatkan doh di dalam peti sejuk selama 10 minit. Tidak mengapa jika doh agak melekit pada mulanya. Selepas direhatkan, doh akan menjadi lebih senang diuli.

Resepi Biskut Badam


Resepi Biskut Badam – Resepi Biskut Badam yang rangup dan sedap. Sesuai untuk hidangan di hari raya.



Masa:

Penyediaan: 15 | Memasak: 20 | Keseluruhan: 35 minutes

Jumlah Hidangan : 48

Bahan-Bahan:
  • 150 gram tepung gandum*
  • 100 gram tepung kastard*
  • 75 gram tepung jagung*
  • 150 gram butter, premium Anchor butter
  • 115 gram gula icing
  • 1 biji telur gred A
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 60 gram serbuk badam

Bahan untuk hiasan:
  • 1 biji kuning telur
  • badam cincang

Cara Penyediaan:
  1. Putar butter dan gula icing sehingga putih dan berkrim. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla. Pukul kembali sehingga kembang.
  2. Ayak bahan bertanda (*) di dalam mangkuk gaulkan dengan serbuk badam. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan butter yang sudah kembang tadi sehingga menjadi doh lembut yang boleh diuli. Tidak mengapa jika doh agak sedikit melekit.
  3. Rehatkan doh seketika, boleh juga direhatkan selama 10 minit di dalam peti ais.
  4. Uli sedikit doh dan canai di atas papan setebal 1/2 cm dan terap dengan acuan. Hiaskan dengan kuning telur dan taburan badam.
  5. Panaskan oven pada suhu 170 celcius dan bakar selama lebih kurang 15 minit.

Resepi Biskut Mama Carey

Resepi Biskut Mama Carey - Siapa suka biskut mama carries? Tak raya pun buat biskut sebab teringin nak makan biskut mama carries. Macam dah lama sangat dah tak makan biskut ni. Eh Mama carey ke mama carries? Yang penting biskut ni boleh menyebabkan caries gigi



Masa:

Penyediaan: 20 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 40 minit

Jumlah Hidangan : 48

Bahan-Bahan:
  • 200 gm mentega, premium Anchor butter
  • 100 gm gula kastor
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen Vanilla
  • 260 gm tepung red rose atau tepung gandum*
  • 50 gm tepung jagung*
  • 50 gm susu tepung*

Bahan untuk aising:
  • 1 biji telur putih
  • 90g gula icing
  • 1 sudu besar tepung jagung

Cara Penyediaan:
  • Pukul mentega (suhu bilik) bersama gula sehingga putih berkrim, kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar lagi sehingga sebati.
  • Ayak bahan bertanda *. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega tadi sehingga menjadi doh yang lembut.
  • Rehatkan doh seketika didalam peti ais, anggaran 10-15 minit.
  • Keluarkan doh dan terap dengan acuan kegemaran.
  • Susun dalam dulang pembakar yang telah di gris atau dilapik dengan baking paper. Bakar kuih selama 10-15 minit, atau separuh masak pada suhu 160 celcius. Sejukkan.
  • Paipkan atas biskut dengan aising dan corakkan/lorek atas biskut menggunakan chocolate emulco. Bakar kembali selama 7-8 minit.

Cara-cara untuk aising:
  • Pukul telur putih hingga kembang, kemudian masukkan gula icing dan tepung jagung. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag.

Resepi Biskut Makmur

Resepi Biskut Makmur – Resepi Biskut Makmur, resepi kuih yang menambahkan lagi kepelbagaian di hari raya. Menggunakan kacang tanah yang dikisar bersama gula icing untuk menambahkan lagi rasa lemak pada biskut Makmur ini. Resepi yang tak asing lagi masa kecil-kecil dulu, memang favorite orang kampung sebab agak senan nak buat biskut ini



Masa:

Penyediaan: 15 minit | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: 30 minit

Jumlah Hidangan : 50

Bahan-Bahan:

Bahan untuk doh:
  • 500g tepung gandum
  • 2/3 cawan gula icing
  • 1 tin kecil minyak sapi
  • Paper cup

Bahan untuk inti:

  • 200g kacang tanah, digoreng tanpa minyak
  • 3/4 cawan gula icing
  • 1 sudu besar mentega kacang, optional

Bahan untuk salut:
  • Sedikit gula icing

Cara Penyediaan:
  1. Sangai tepung gandum dalam kuali, kemudian ayak tepung bersama gula icing. Gaul adunan bersama minyak sapi sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan doh yang lembut dan boleh diuli.
  2. Kisar kacang tanah dan campurkan bersama gula icing dan mentega kacang.
  3. Sukat doh menggunakan satu sudu besar untuk pastikan mendapat kuih yang sama besar. Kemudian leperkan dan letakkan inti kacang di tengah. Tutupkan inti dan buat bentuk membujur.
  4. Susun di atas loyang dan bakar selama 10-15 minit, suhu 150-160 darjah celcius. Kuih mungkin agak lembut bila disentuh ketika masih panas.
  5. Sejukkan biskut, salutkan dengan gula icing dan letakkan di dalam paper cup.

Tips:
Sangai adalah kaedah menggoreng tanpa menggunakan minyak. Untuk sangai tepung gandum, tidak perlukan masa yang lama. Cukup sekadar 4-5 minit sahaja.

Resepi Biskut Cornflakes Madu

Resepi Biskut Cornflakes Madu – Resepi Biskut Cornflakes Madu, resepi kuih raya yang paling mudah, cepat dan sedap. Menggunakan Cornflakes dan madu sebagai bahan asas.



Masa:

Penyediaan: 10 minit | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: 25 minit

Jumlah Hidangan : 60

Bahan-Bahan:
  • 5 cawan Cornflakes
  • 1/4 cawan madu
  • 1/4 cawan mentega
  • 1 1/2 sudu besar gula kastor
  • ceri atau taburan manik, untuk hiasan
  • paper cup, secukupnya

Cara Penyediaan:
  1. Cairkan mentega di dalam periuk atas api yang kecil kemudian masukkan madu dan gula, kacau sebati.
  2. Dalam mangkuk, ramas kasar cornflakes supaya senang dimasukkan ke dalam acuan kuih.
  3. Tuangkan campuran butter yang dicairkan ke dalam mangkuk cornflakes, kacau sehingga conflakes disaluti dengan sempurna.
  4. Sudukan ke dalam paper cup, hiaskan dengan ceri atau taburan manik.
  5. Bakar selama 10-15 minit, dalam suhu 150 darjah celcius.

Resepi Biskut Cornflakes

Resepi Biskut Cornflakes – Resepi Biskut Cornflakes yang sangat sedap. Teksturnya adalah rangup di luar dan sedikit lembut seperti kek di dalam. Anak-anak pasti menggemarinya di hari raya.



Masa:

Penyediaan: 15 Minit | Memasak: 15 Minit | Keseluruhan: 30 minit

Jumlah Hidangan : 50

Bahan-Bahan:
  • 1/2 cawan mentega
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 cawan cornflakes, kisar halus
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan kismis hitam, lebihkan sedikit jika anda suka
  • 2-3 cawan cornflakes, ramas kasar
  • paper cup
  • ceri, untuk hiasan

Cara Penyediaan:
  1. Pukul mentega dan gula sehingga putih dan kembang. Kemudian masukkan esen vanilla dan telur. Pukul sehingga sebati.
  2. Ayak tepung dan serbuk penaik dalam bekas berasingan dan gaulkan dengan kismis bersama cornflakes yang dikisar halus.
  3. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega dan kacau sebati. Jangan tambah tepung kerana adunan sepatutnya agak lembik.
  4. Rehatkan adunan di dalam peti ais selama 5-10 minit.
  5. Sudukan adunan dan uli di atas cornflakes yang diramas kasar menjadi bentuk bebola. Masukkan ke dalam paper cup dan hias dengan ceri.
  6. Bakar dalam oven bersuhu 180ºc selama lebih kurang15 minit atau sehingga biskut menjadi sedikit keperangan.
  7. Sejukkan pada suhu bilik dan simpan di dalam bekas kedap udara.
Tips:
Selepas 15 minit di dalam oven, biskut masih lagi sedikit lembik. Tetapi tidak mengapa, kerana semasa proses penyejukan biskut akan berubah menjadi seperti tekstur kek di dalam dan rangup di luar.

Resepi Biskut Dahlia Coklat

Resepi Biskut Dahlia Coklat – Resepi Biskut Dahlia Coklat yang diubahsuai untuk memenuhi citarasa kanak-kanak di hari raya.



Masa:

Penyediaan: 20 minit | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: 35 minit

Jumlah Hidangan : 50

Bahan-Bahan:
  • 300g mentega
  • 220g gula ising
  • 240g tepung gandum*
  • 100g tepung jagung*
  • 160 gram tepung kastard*
  • 35g serbuk koko*, saya guna jenama Van Houten
  • Manik gula berwarna untuk hiasan
  • 2 kuning telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Cara Penyediaan:
  1. Ayak bahan bertanda *
  2. Panaskan oven kepada 170 darjah celsius.
  3. Pukul butter dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar lagi sehingga adunan menjadi sebati.
  4. Masukkan bahan yang diayak sedikit demi sedikit dan kacau sehingga mendapat doh yang sekata. Rehat doh selama 10-15 minit di dalam peti ais.
  5. Keluarkan doh dan terap menggunakan acuan kuih dahlia. Hiaskan dengan taburan manik gula berwarna dan bakar selama 12-15 minit. Angkat, sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.

Tips:
Pastikan kuih tidak terlebih dibakar kerana ia akan cepat menghasilkan rasa sedikit pahit.

Resepi Kek Pandan Marble

Resepi Kek Pandan Marble – Resepi Kek Pandan Marble, tekstur yang lembab dan mudah disediakan.



Masa:

Penyediaan: 20 minit | Memasak: 45 minit | Keseluruhan: 65 minit

Jumlah Hidangan : 6

Bahan-Bahan:
  • 1 cawan (225g) gula kastor
  • 1 3/4 cawan (225g) tepung naik sendiri, diayak
  • 1 cawan (225g) mentega, salted butter
  • 4 biji telur saiz A
  • 3 sudu besar susu full cream
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 sudu besar serbuk koko, diayak
  • 2 sudu besar pandan emulco
Cara Penyediaan:
  1. Pukul gula dan mentega sehingga kembang dan warna bertukar pucat keputihan.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan teruskan putar. Pastikan telur adalah pada suhu bilik. Putar sehingga adunan menjadi kembang dan sebati.
  3. Kemudian masukkan esen vanila, tepung yang telah diayak dan susu. Kacau mengunakan spatula dengan lembut pada langkan terakhir ini. Pastikan tepung dimasukkan sedikit demi sedikit. .
  4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Ambil satu bahagian dan campurkan dengan pandan emulco. Kacau sebati.
  5. Ambil satu bahagian lagi, kacau bersama serbuk koko yang telah diayak.
  6. Di dalam tin kek berukuran 20 cm, griskan dengan butter dan lapikkan bahagian bawah tin dengan kertas parchment.
  7. Sudukan 1 bahagian pandan dan diselang selikan dengan 1 bahagian coklat. sudukan sehingga adunan habis. Gunakan lidi untuk membuat bentul 'swirl' supaya mendapat corak marble beberapa pusingan.Hentakkan tin kek beberapa kali supaya gelembung udara keluar.
  8. Bakar dalam oven yg sudah dipanaskan pada suhu 170 degree celcius selama 45-50 minit.
  9. Angkat, sejukkan di atas rak penyejuk dan hidang.
Tips:
Suhu oven juga adalah sebenarnya bergantung kepada oven masing-masing. Jangan terpalu panas kerana kek boleh menjadi merekah.

Resepi Kek Marble Lembap

Resepi Kek Marble Lembap – Resepi Kek Marble yang harus dicuba, kek yang sangat-sangat sedap kerana mempunyai rasa lemak yang 'rich' dengan kombinasi butter, krim masam dan coklat. Anda harus menggunakan premium unsalted butter dan coklat yang berkualiti tinggi, pasti akan puas hati dengan rasanya.



Masa:

Penyediaan: 20 minit | Memasak: 45 minit | Keseluruhan: 65 minit

Jumlah Hidangan : 4

Bahan-Bahan:
  • 190g / 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 113.4g/ 1/2 cawan unsalted butter
  • 225g/ 1 cawan gula kastor
  • 161.2g/ 2/3 cawan krim masam atau sour cream
  • 2 biji telur saiz A, pada suhu bilik
  • 2 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam halus
  • 2 sudu kecil serbuk koko
  • 80g ketulan coklat masakan

Cara Penyediaan:
  1. Putar butter dan gula sehingga kembang dan putih, kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit. Pastikan telur dikacau sedikit sebelum dimasukkan ke dalam mixer.
  2. Masukkan esen vanila, sour cream dan putar sehingga sebati.
  3. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan garam. Tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Paslikan dikacau dalam kelajuan perlahan.
  4. Asingkan 1/3 adunan untuk dimasukkan coklat. Ayak serbuk koko dan coklat bar yang telah dicairkan menggunakan kaedah double boiler. Kacau sebati.
  5. Gunakan tin kek panjang berukuran 8", griskan dengan butter. Tuang adunan vanilla dan coklat berselang seli, kemudian gunakan lidi atau pemengang sudu untuk membuat bentuk swirl. Hentakkan tin adunan beberapa kali supaya tiada udara terperangkap.
  6. Bakar pada oven bersuhu 160 darjah C selama 40-45 minit.
  7. Angkat dan biarkan selama 1/2 jam di dalam tin kek sebelum dikeluarkan di atas rak penyejuk.

Tips:
Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi. Jika lidi bersih apabila ditarik keluar itu menunjukkan kek telah masak.

Resepi Biskut Cappuccino

Resepi Biskut Cappuccino – Biskut Cappuccino yang dibentuk menggunakan kaedah piping. Resepi ini menggunakan pati cappuccino (cappuccino paste) yang boleh dibeli di kebanyakan kedai bakeri. Sesuai untuk dihidangkan pada hari raya.



Masa:

Penyediaan: 15 minit | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: 30 minit

Jumlah Hidangan : 6 orang

Bahan-Bahan:
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 3 sudu kecil pati cappuccino
  • 1 1/2 sudu kecil serbuk koko
  • 225g unsalted butter, suhu bilik dan potong dadu
  • 1/2 cawan gula kastor

Cara Penyediaan:
  1. Panaskan oven pada suhu 170 celcius.
  2. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan serbuk koko.
  3. Menggunakan mixer, pukul unsalted butter dan gula sehingga putih dan kembang. Boleh juga dipukul menggunakan tangan.
  4. Tukar mixer kepada hook yang sesuai dan pada speed yang perlahan, masukkan pati cappuccino dan bahan ayak tadi sedikit demi sedikit. Putar hingga sebati.
  5. Masukkan adunan dalam piping bag menggunakan nozzle yang biasa, paipkan secara membulat di atas kertas parchment yang dilapik di atas dulang pembakar. Jarakkan sedikit kerana biskut akan mengembang.
  6. Bakar selama 12-15 minit.
  7. Angkat dan sejukkan di atas cooling rack.

Tips:
Biskut memang akan menjadi lembut walau selepas 15 minit dibakar, tetapi akan mula mengeras apabila sejuk.

Resepi Biskut Hazelnut Nutella

Resepi Biskut Hazelnut Nutella – Biskut Hazelnut Nutella yang simple tetapi menarik kerana di letakkan filling nutella di tengah. Sesuai jika dihidangkan di hari raya, boleh juga dimakan pd hari-hari biasa.



Masa:

Penyediaan: 20 minit | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: 35 minit

Jumlah Hidangan : 3 dozen

Bahan-Bahan:
  • 2/3 cawan kacang hazelnut yang dipanggang
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil baking soda
  • 225 gram unsalted butter
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 1 biji telur kuning
  • Nutella

Cara Penyediaan:
  1. Kisar kacang hazelnut yang dipanggang tadi sehingga menjadi serbuk halus.
  2. Pukul unsalted butter dan gula sehingga sebati dan warna bertukar menjadi kuning pucat, kemudian masukkan telur kuning dan garam. Kacau sebati.
  3. Ayak tepung gandum dan baking soda. Masukkan sedikit demi sedikit bahan ayak dan diselang seli kan dengan serbuk hazelnut ke dalam adunan. Kacau sehingga menjadi doh yang sebati. Doh memang agak lembik dan jangan ditambah tepung lagi.
  4. Balut doh dengan plastik cling atau plastic wrap. Rehatkan di dalam peti sejuk selama 1/2 jam ke 1 jam. Keluarkan doh, lapik plastik di permukaan dan canai setebal 1/4 cm. Terap dengan acuan dan bakar pada suhu 160 celcius selama 10-15 minit.
  5. Angkat dan sejukkan. Letakkan Nutella sebagai inti di tengah.

Resepi Biskut Denmark

Resepi Biskut Denmark - Atas permintaan salah sorang pengunjung blog yg nakkan resepi biskut denmark so ni dia taraaaaa......



Bahan-Bahan:
  • 160g butter (2/3 cawan) - suhu bilik
  • 1/2 sudu kecil esen vanil
  • 60g gula icing
  • 180g tepung gandum
  • secubit baking powder
  • 1 sudu besar serbuk koko
  • 2 1/2 sudu besar tepung jagung
  • 50g kacang tanah - dikisar halus
  • kacang hazelnut atau chocolate chips secukupnya
  • chocolate cair secukupnya
  • kacang tanah cincang secukupnya

Cara Penyediaan:
  1. Ayak tepung gandum, baking powder, serbuk koko & tepung jagung. Ketepikan.
  2. Pukul butter, esen vanila & gula icing hingga berkrim.
  3. Masuk kan adunan tepung & kacang tanah yg dikisar. Kacau sebati hingga bersatu seperti dough.
  4. Ambil 1 sudu dough & masuk kan hazelnut atau chocolate chips ditengahnya kemudian ditutup & di bulatkan seperti guli.
  5. Letak kan diatas dulang pembakar & bakar didalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 150 darjah celcius selama 20 minit.
  6. Setelah biskut sejuk selepas keluar dari oven, barulah boleh dicelup kedalam chocolate cair & ditaburkan kacang cincang diatasnya

Resepi Kek Mentega Pandan

Resepi Kek Mentega Pandan - Hari ini akan kongsikan satu lagi resepi kek yang cukup mudah cara penyediannya. 



Bahan-Bahan:
  • 250 gm mentega
  • 230gm tepung kek }
  • 2 sudu serbuk penaik } diayak
  • 180 gm gula castor (boleh kurangkan)
  • 30gm air susu cair atau susu tepung
  • 4 biji telur gred A
  • 2 sudu emulco pandan
  • sikit warna hijau epal
  • sedikit coklat chip

Cara Penyediaan:
  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan berkrim
  2. masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dikacau sebati
  3. kemudian masukkan tepung kek yg diayak bersama serbuk penaik juga air susu, kacau
  4. masukkan emulco pandan dan warna hijau,gaul sebati.
  5. masukkan dlm loyang dan tabur coklat chip.
  6. Bakar dlm oven masing2 ikut suhu oven 170c 45 minit
  7. *boleh juga masukkan adunan dalam acuan kertas kecil2 bakar 25 minit.

Resepi Biskut lidah kucing

Resepi Biskut lidah kucing - Masa mula-mula biskut ini menjadi kegilaan dulu amat sukar mendapat loyang lidah kucing ini tetapi sekarang cukup mudah.  Hampir semua kedai bakery menjualnya. Jika di tempat anda masih sukar untuk mendapatkan loyang ini jangan risau kerana boleh juga menggunakan acuan cupcake tin untuk membakar biskut ini dan saya kongsikan sekali lagi di sini bagi yang ingin mencubanya.



Bahan-Bahan:
  • 250 gm mentega
  • 175 gm gula kastor
  • 100 ml putih telur
  • 200 gm tepung gandum
  • 50 gm tepung jagung
  • 1/4 sudu teh emplex
  • Pewarna merah, oren, kuning, hijau dan biru
  • Loyang khas lidah kucing di gris dengan sedikit mentega

Cara Penyediaan:
  1. Ayak tepung jagung, tepung gandum dan emplex, ketepikan
  2. Dalam mixer pukul mentega dan gula hingga berkrim
  3. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati
  4. Masukkan tepung dan kaup balik dengan spatula hiungga rata
  5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian
  6. Letakkan pewarna untuk setiap bahagian
  7. Masukkan dalam piping bag atau bag plastik untuk setiap warna berlainan
  8. Potong hujung muncung bag plastik atau piping bag kecil
  9. Paipkan atas loyang lidah kucing mengikut corak yang di kehendaki mengikut warna pelangi
  10. Bakar dalam oven pada suhu 150 C selama 15 ~ 20 minit
  11. Jaga jangan sampai keperangan dan hangus kerana warnanya akan pudar dan tidak menyerlah
  12. Biarkan sejuk sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara

Resepi Biskut Tart Nenas Nyonya

Resepi Biskut Tart Nenas Nyonya – Resepi Tart Nyonya, sungguh klasik dan sedap jika dihidangkan pada hari raya. Agak mudah untuk menyediakan biskut ini. Semua bahan kering disatukan dan kemudian digaulkan dengan telur kuning. Jangan lupa rehatkan doh kerana gluten doh mengambil masa terhasil dan tekstur biskut akan menjadi lebih lembut dan rangup. Resepi asal saya ambil dari Che Mat Gebu



Masa:

Penyediaan: 15 minit | Memasak: 25 minit | Keseluruhan: 40 minit

Jumlah Hidangan : 50 biji

Bahan-Bahan:

Bahan untuk Tart:
  • 300 gram tepung gandum*
  • 4 sudu besar tepung jagung*
  • 3 sudu besar gula aising*
  • 200 gram mentega, potong kiub
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 2 kuning telur

Bahan untuk jem:
  • 2 biji nenas, parut dan toskan air
  • 600 gram gula
  • 1 batang kayu manis
  • 2-3 titik pewarna kuning

Cara Penyediaan:

Cara-cara untuk tart:
  • Bulatkan inti tart anggaran lebih kurang sebesar biji guli.
  • Ayak bahan atau tepung bertanda *. Gaulkan tepung yang telah diayak tadi dengan mentega sehingga menjadi tekstur seperti serbuk roti.
  • Masukkan kuning telur dan esen vanilla sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh yang lembut.
  • Rehatkan di dalam peti ais selama 1/2 jam.
  • Keluarkan doh dan canaikan dengan cara melapik bahagian atas dengan plastik wrap. Dengan menggunaka cara ini, doh yangg lembut tidak akan melekat di roller. Terap doh dengan acuan dan hiaskan dengan inti tart.
  • Bakar dalam ketuhar pada suhu 170- 175 darjah celcuis (suhu adalah bergantung kepada oven anda) selama 20- 25 minit.

Cara-cara untuk jem nenas:
  • Masak nenas bersama gula.
  • Apabila hampir kering, masukkan pewarna kuning dan kayu manis. Masak dengan api perlahan sehingga kering.
  • Bulatkan doh untuk inti tart nyonya.

Resepi Biskut Kelapa Rangup

Resepi Biskut Kelapa Rangup – Resepi biskut kelapa yang berperisa pandan terbaik jika dihidangkan di hari raya. Sebagai peminat biskut kelapa saya akui biskut ini memang sedap dan sangat rangup. Keharuman dari pati pandan menambahkan lagi keistimewaan biskut ini. Bahan-bahan adalah mudah, bahan kebiasaan yang boleh didapati di kedai barangan bakery. Untuk hiasan anda boleh memilih untuk meletakkan ceri atau 'drizzle' dengan cairan coklat.



Masa:

Penyediaan: 15 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 35 minit

Jumlah Hidangan : 100 biji

Bahan-Bahan:
  • 250 gram mentega
  • 80 gram (2/3 cawan) tepung jagung, diayak
  • 250 gram (2 cawan) tepung naik sendiri, diayak
  • 120 gram (kurang sedikit 2/3 cawan) gula kastor
  • 2 biji telur kuning
  • 2 sudu teh pandan paste
  • 1/2 sudu teh esen pandan
  • 80 gram (1 cawan) kelapa kering, kisar halus
  • Kelapa kasar untuk hiasan
  • Telur putih untuk hiasan
  • Ceri merah untuk hiasan (optional)
  • Coklat cair untuk hiasan (optional)

Cara Penyediaan:
  1. Putar mentega dan gula sehingga sebati, cukup sehingga mentega bertukar menjadi kuning pucat.
  2. Masukkan kuning telur, esen pandan, pandan paste, dan pewarna hijau. Putar sehingga sebati. Jika anda menggunakan mixer, pastikan mengacau di bahagian bawah mangkuk mixer dengan spatula supaya adunan betul-betul sebati.
  3. Masukkan kelapa kering yang dikisar, diikuti tepung jagung dan tepung gandum.
  4. Kacau sehingga mendapat doh yang lembut. Tambahkan sedikit tepung jika doh agak lembik, tetapi jangan terlebih tepung.
  5. Rehatkan doh selama 10-15 minit.
  6. Canai doh dan terap mengikut acuan pilihan anda. Sapu bahagian atas dengan telur putih dan taburkan dengan kelapa kering. Boleh juga ditelangkupkan bahagian atas biskut di dalam bekas yang ditaburi kelapa kering. Hiaskan dengan ceri (jika suka).
  7. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160 darjah celcius selama 20 minit.

Tips:
Jika anda ingin hiaskan dengan cairan coklat, biskut hendaklah dibakar dan disejukkan terlebih dahulu. Coklat perlu dicairkan dengan menggunakan kaedah double boiler. Masukkan coklat cair dalam piping bag dan potong muncung beg sedikit sahaja.

Resepi Semperit Susu

Resepi Semperit Susu – Resepi Semperit Susu yang gebu dan cair di mulut :) Bagi Che Nom biskut ini adalah biskut yang wajib dihidangkan pada hari perayaan, sebab disamping biskut moden lain, biskut klasik ni ada auranya yang tersendiri. Kanak-kanak pun pasti suka sebab rasa yang manis, berlemak dan rangup. Adunan doh kuih ni agak lembik dan melekat, tetapi jangan tambah tepung terlalu banyak sebab bagi Che Nom biskut ni dah elok sangat rangup dan gebunya. Simpan sekejap di dalam peti ais supaya mudah dimasukkan ke dalam acuan terap.



Masa:

Penyediaan: 30 minit | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: 45 minit

Jumlah Hidangan : 70 biji anggaran

Bahan-Bahan:
  • 250 gram mentega
  • 1 cawan susu pekat
  • 500 gram tepung jagung, kalau boleh gunakan jenama Brown and Polson
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • coklat chip, untuk hiasan

Cara Penyediaan:
  1. Lembutkan mentega dengan letakkan pada suhu bilik seketika. Dengan menggunakan mixer ataupun whisk, pukul mentega bersama susu sehingga sebati dan licin. Tak perlu pukul terlalu lama kerana takut biskut menjadi kembang.
  2. Masukkan esen vanilla dan kemudian dikuti tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut.
  3. Rehatkan doh selama 10 minit. Che nom masukkan dalam peti ais untuk rehatkan doh. Keluarkan dan masukan doh ke dalam acuan terap bunga dahlia.
  4. Terap dan hias bersama coklat chip.
  5. Bakar selama 12-15 minit pada suhu 150°C. Angkat dan sejukkan di atas cooling rack. Apabila sejuk sepenuhnya, masukkan ke dalam bekas kedap udara.
Tips:
Hati-hati pada minit ke 10 ke atas kerana kuih mudah hangus. Oven Che Nom cuma mengambil masa 12 minit.

Resepi Biskut Cornflakes Coklat Badam

Resepi Biskut Cornflakes Coklat Badam – Resepi Biskut Cornflakes Coklat Badam adalah biskut paling senang sekali kerana tak perlu di bakar, cuma gaul cornflakes bersama badam,coklat cair dan taburkan dengan hiasan.



Terus Siap! Kali pertama buat biskut ni, satu balang anak dara Che Nom habiskan sorang. Sedap katanya kerana rangup dari cornflakes coklat dan juga lemak dari badam cincang. Sila lah cuba, pasti anda suka :)

Masa:

Penyediaan: 15 minit | Memasak: 10 minit | Keseluruhan: 25 minit

Jumlah Hidangan : 50 biji anggaran

Bahan-Bahan:
  • 150 gram cornflakes
  • 150 gram coklat bar
  • 50 gram badam cincang
  • 1-2 sudu besar shortening, gantikan dengan mentega pun boleh

Cara Penyediaan:
  1. Panaskan oven dan bakar badam cincang dengan suhu 170°C selama 10-15 minit atau sehingga badam masak sempurna. Angkat dan sejukkan.
  2. Tuang cornflakes di dalam mangkuk besar dan ramas kasar sedikit supaya senang disudukan ke dalam cawan kertas nanti.
  3. Cincang kasar coklar bar supaya mudah cair. Kemudian cairkan coklat bersama shortening menggunakan kaedah double boiler dan kacau hingga betul-betul sebati.
  4. Tuang coklat cair ke dalam mangkuk cornflakes dan gaulkan bersama badam cincang sehingga sekata. Sudukan ke dalam papercup.
  5. Taburkan dengan sprinkles atau gula hiasan ketika coklat masih cair supaya senang melekat. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.

Tips:
Kaedah double boiler - masak air di dalam periuk 1/3 penuh sehingga mendidih. Letakkan mangkuk stainless steel atau kaca tahan panas di atas permukaan periuk. Mangkuk akan panas dari steam.

Resepi Biskut Arab

Resepi Biskut Arab – Resepi biskut Arab yang sangat gebu dan cantik dalam 3 warna. Senang nak dibuat dan bahan pun tak banyak. Sedap pula tu :) Biskut ini termasuk dalam senarai biskut wajib disediakan Che Nom pada hari raya. Cubalah ya.



Masa:

Penyediaan: 15 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 35 minit

Jumlah Hidangan : 40-50 biji

Bahan-Bahan:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 1 tin kecil mintak sapi (anggaran)
  • pewarna kuning
  • pewarna pink atau merah
  • pewarna biru

Cara Penyediaan:
  1. Ayak tepung gandum di dalam bekas dan goreng di dalam kuali tanpa minyak di atas api yang perlahan sampai rasa tepung ringan dan gebu. Angkat dan sejukkan.Kaedah ini dipanggil sangai.
  2. Ayak lagi sekali tepung gandum (kalau tak nak ayak pun tidak mengapa, Che Nom ayak supaya nk tepung tu tidak berketul lepas disangai).
  3. Gaulkan gula kastor bersama tepung. Kemudian sudukan minyak sapi sedikit demi sedikit ke dalam adunan dan uli sehingga terbentuknya doh yang lembut dan boleh dibentuk bulat.
  4. Bahagikan kepada 3 bahagian dan uli dengan pewarna sehingga sekata.
  5. Cubit sedikit doh secara sama rata dari 3 warna doh dan uli sehingga menjadi bulat pada saiz yang agak-agak muat ke dalam paper cup.
  6. Bakar selama 15-20 minit pada suhu 160 °C. Angkat dan sejukkan.Golek kuih bersama gula kastor dan masukkan ke dalam paper cup.

Resepi Biskut Red Velvet White Chocolate Chips

Resepi Biskut Red Velvet White Chocolate Chips – Resepi Biskut Red Velvet istimewa, sesuai juga untuk dihidangkan pada hari raya atau di 'dessert table' di majlis hari jadi. Biskut atau cookies begini termasuk dalam kategoi 'drop cookies' kerana teksturnya yang melekit dan disudukan dengan secukupnya kemudian dijatuhkan di atas dulang pembakar.



Resepi diambil dari website cookingclassy.com. Tekstur biskut ni rangup di luar, lembut di dalam, chewy dan sangat sedap. Kalau anda sukakan biskut lebih rangup, bakar dengan lebih lama (anggaran lebih 3 hingga 4 minit).

Satu cara yang Che Nom suka buat dengan drop cookies ialah rehatkan biskut dahulu di dalam peti ais selama 10-15 minit sebelum dibakar supaya biskut tidak terlalu melebar dan mengekalkan sedikit ketebalan yang sesuai. Sila lah cuba. Sebarang pertanyaan boleh komen di bawah, Che Nom akan cuba jawab.

Masa:

Penyediaan: 20 minit | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: 35 minit

Jumlah Hidangan : 35 biji

Bahan-Bahan:
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu teh tepung jagung
  • 3/4 sudu teh baking powder
  • 1/2 cawan mentega, lembutkan
  • 1 cawan gula kastor
  • 1 sudu kecil vinegar atau cuka makan
  • 1 biji telur Gred A
  • 1 1/2 sudu kecil ekstract vanilla
  • 1 1/2 sudu kecil pewarna merah
  • 3/4 cawan white chocolate chips

Cara Penyediaan:
  1. Ayak tepung gandum, serbuk koko, tepung jagung dan baking powder di dalam mangkuk dan ketepikan.
  2. Dengan menggunakan mixer, putar mentega bersama gula kastor dan vinegar sehingga putih dan kembang. Anggaran dalam 3-4 minit.
  3. Masukkan pula telur, esen vanilla dan pewarna merah kemudian pukul sebati.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan akhir sekali masukkan separuh white chocolate chip. Separuh lagi digunakan untuk hiasan sebelum dibakar.
  5. Sudukan doh menggunakan ice ceram scoop di atas dukang yang dilapik dengan kertas minyak. Kalau tak ada ice cream scoop sudu pun boleh cuma saiz harus sekata supaya waktu masak adalah sama.
  6. Masukkan doh yang sudah di scoop tadi ke dalam peti ais selama 15 minit. Ini adalah supaya biskut tidak terlalu nipis dan melebar apabila dibakar.
  7. Bakar pada suhu 160°C selama 9-11 minit. Masa adalah bergantung pada saiz oven dan jenis oven anda.
  8. Angkat dan sejukkan biskut di atas redai. Biskut memang lembut apabila baru masak dan panas, tetapi akan mengeras di waktu proses penyejukan.
  9. Simpan di dalam bekas kedap udara apabila sudah sejuk sepenuhnya

Resepi Biskut Coklat Mocha

Resipi Biskut Coklat Mocha ini diambil dari blog Resipi Citarasawan. Memang sedap sangat biskut ni..anak-anak Che Nom sangat suka dan pastinya akan jadi biskut utama hidangan hari raya nanti.



Kak Wan gunakan Mocha emulco, tapi Che Nom gantikan dengan ‘Cappuccino Paste’ yang di dibeli di kedai bakery. Satu lagi bahan yang anda tak boleh tinggalkan ialahemplex iaitu bahan untuk merangupkan biskut. Kalau tak letak emplex…biskut akankurang rangup dan teksturnya menjadi agak kurang menarik. Sila lah cuba :)

Masa:

Penyediaan: 20 minit | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: 35 minit

Jumlah Hidangan : 80 biji

Bahan-Bahan:

Bahan-bahan untuk biskut:
  • 200g mentega
  • 50g shortening
  • 150g gula perang
  • 1/2 sudu besar paste cappucino
  • 40g putih telur
  • coklat chip untuk hiasan (Che Nom guna white choc chip)

Bahan untuk diayak:
  • 340g tepung gandum
  • 1/2 sudu teh serbuk penaik
  • 1/4 sudu teh emplex
  • 10g serbuk koko

Cara Penyediaan:

Cara-cara untuk biskut :
  1. Pukul mentega hingga lembut dan putih kemudian masukkan gula dan paste cappucino dan pukul sebati.
  2. Masukkan putih telur, teruskan pukul sehingga sebati.
  3. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan 2 jam atau lebih (Che Nom rehatkan 1 jam sebab tak cukup masa).
  4. Masukkan doh ke dalam acuan terap dan terap di atas dulang pembakar yand dilapik dengan kertas minyak (kak Wan gunakan nozzle 866 untuk picitkan doh). Hias dengan white coklat di tengah-tengah.
  5. Bakar pada suhu 170°C selama 10-15 minit.
  6. Angkat dan sejukkan, kemudian baru simpan di dalam bekas kedap udara.

Resepi Chocolate Vanilla Viennese Cookies

Resepi Chocolate Vanilla Viennese Cookies yang mempunyai dua perisa di dalam satu biskut iaitu coklat dan vanila. Viennese cookies adalah berasal dari eropah dan mempunyai tekstur yang ringan dan bermentega. Resepi biskut ni amat mudah, tetapi kesedapan biskut sangat bergantung kepada kualiti butter (mentega) yang digunakan. Doh pula haruslah lembut supaya senang di paipkan ke atas loyang. Selalunya biskut menggunakan gula kasor, tetapi untuk biskut yang dipaip sebegini, gula ising digunakan supaya doh licin, lembut dan menghasilkan biskut yang gebu. Kemahiran piping tidak perlu terlalu tinggi, sebab lepas bakar biskut ni pasti cantik. Sangat sesuai dihidangkan di hari raya buat tetamu istimewa anda :)



Masa:

Penyediaan: 15 minit | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: 30 minit

Jumlah Hidangan : 20 biji

Bahan-Bahan:
  • 175g (3/4 cawan) unsalted butter
  • 40g (3 sudu besar) gula ising
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla
  • 175g (1 1/2 cawan) tepung gandum
  • 40g (3 sudu besar) tepung jagung
  • 1 sudu besar serbuk koko

Cara Penyediaan:
  1. Panaskan oven kepada suhu 170°C.
  2. Griskan dulang dengan mentega atau lapik dengan kertas parchment atau kertas minyak.
  3. Menggunakan paddle attachment (mixer), pukul gula ising bersama butter sehingga putih dan kembang. Masukkan esen vanilla dan pukul seketika.
  4. Ayak tepung gandum dan tepung jagung kemudian masukkan ke dalam adunan butter tadi. Putar sehingga sekata dan lembut.
  5. Bahagikan adunan kepada dua. Satu bahagian digaulkan bersama serbuk koko sehingga sekata. Satu bahagian lagi tidak perlu ditambah apa-apa lagi kerana itu adalah adunan vanilla.
  6. Menggunakan plastik piping yang diletakkan nozzle berbentuk bintang, masukkan doh coklat di sebelah bahagian plastik piping, dan sebelah lagi dimasukkan doh vanilla. Lurutkan ke bawah supaya doh rapat dan tiada ruang udara.
  7. Paipkan di atas dulang dan bakar selama 12-15 minit, atau sehingga biskut keperangan.
  8. Angkat dan sejukkan di atas redai. Simpan di dalam bekas kedap udara.