Resepi Biskut Bahtera Diraja

shares

Resepi Biskut Bahtera Diraja − hari ini nak share resepi yang penuh kemewahhan heee..idea mereka bahtera ni trcetus kerna sempena pertbalan sultan Perak..antra itiadat menaiki bahtera disungai perak,, sebagai anak perantau amat teruja dapat menyaksikkan acara adat istiadat ini.



lihat leh betapa mewahnya muatan bahtera ni sarat dengan cheese dan intan berlian sebelum ni kita biasa mkan dn nmpak biskut ni tak de bumbung waa..yang ni trhindar dari mentari reka bertutup dan d sumbat dngan parutancheese yammmmy.... ok cini kongsi

ini lah cara step cam na buat bumbung bahtera..ummi hanya gunting aluminiun tu bntuk seperti doh penutup tu bntuk piramid pas tu cantumkan hujung bulatkn untuk letakkn dilurah bahtera tutupi dgn doh..seperti foto kemaskn  bakar bersama..Setelah masak keluarkn aluminium tu berhati2 benda tu griss dengan shotening.,sebelum digunakkan.

step by step cam na nak bina penutup tu.

BISKUT BAHTERA DIRAJA
  • 250 g mntega
  • 2 stengah cawan tpng
  • 2 sb tpung jgung
  • 1 cwn gula halus
  • 2 sb coffemate
  • 2 sb atau lebih nestum beras cerelec
  • Stngah sudu teh emplex
  • Stngh sudu teh esen vsnilla
  • Untuk inti Cheese parut dan manik hiasan
  • Pukul mntega, gula,hingga putih, masukkn bahan kering kecuali  bahan inti..buat doh.griss acu bahtera.dan aluminum. bumbung degn shotening.terapkn doh dlm acu.cucuk dgn lidi dasar biskut Letak alat d hujung ..dan terap doh tutup bntuk bumbung..kemaskn
  • bakar 150..hingga 15 minit..keluarkn acu bumbung..hati2..
  • masukkn inti chesse dlm bumbung..sapu susu cair atas biskut
  • Hiasi manik..bakar 4 5 minit lagi..ok ye dah siap..bahtera mewah.d raja sarat dengn muatan cheese..hee..

Related Posts